MENU

Backstage bij het geloof

28/03/2018

Bij Lifeline wordt er ieder event met man en macht gewerkt om een zo mooi mogelijke dienst neer te zetten. Franz is hier onderdeel van. Samen met de rest van het Lifeline-team zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat jouw gebeds-appjes worden geprojecteerd en dat je de dienst achteraf lekker terug kunt kijken. Maar hoe draag je hierbij je geloof uit? We gaan backstage bij Franz.

Dit is helemaal niets voor mij. Ik bevind me liever op de achtergrond, achter de camera, achter de computer. Daar waar ik mij thuis voel. Niet alleen geeft dat een gevoel van veiligheid en anonimiteit, maar ook een gevoel van eindredacteur waarbij ik verantwoordelijk ben voor de opname, de YouTube livestream en de gebeden die via WhatsApp binnenkomen.

De gebeden die binnenkomen zijn overigens heel divers en de een raakt mij meer dan de ander. Ik vind het gaaf dat door middel van techniek er nieuwe manieren ontstaan om bij te dragen aan een kerkdienst. Vanaf het begin, nog voor Lifeline, help ik mee met het technisch organiseren van de jeugddiensten. Het is ontzettend gaaf om te zien dat jongeren enthousiast en vol ideeën zitten om een ware belevenis neer te zetten zoals zij dat, als jongeren, zien. Lifeline is daarom ook een kerkdienst voor jongeren, door jongeren.

De tekst gaat door onder de foto.

Backstage bij Franz lifeliner Lifeline Harderwijk

Dankzij het organiseren en door ook in “normale” kerkdiensten de projectie van liederen, filmpjes en andere zaken te verzorgen, kom ik in de kerk. Eigenlijk vind je mij nooit in “het schip”, zoals ze dat bij een oud kerkgebouw zouden noemen. Ondanks dat ik maar dertig lentes jong ben, heb ik een hoop meegemaakt en ben ik altijd kritisch geweest naar mijzelf. Er gebeuren dingen, je maakt keuzes, ervaart gevolgen en trekt daar lering uit.

Zo gaat het ook met het geloof en met de kerk. Ja, ik zie dat als twee aparte zaken: geloof en kerk. Het wordt ook wel vaker gezegd door voorgangers: dat de kerk een plek is waar mensen met hetzelfde idee en doel samenkomen. Dat, wanneer je kijkt naar Jezus, je ziet dat Hij er op uit ging naar plekken die niets met de “christelijke identiteit” te maken hebben. Ik zie dat als een missie om mijn eigen “Franz identiteit” te hebben, en mijn levenservaring samen met de christelijke identiteit te kunnen gebruiken. Gebruiken om andere mensen te inspireren of te helpen, door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden.

Jezus zegt dat naastenliefde ontzettend belangrijk is! Ondanks dat ik me niet identificeer als “Super-christen”, vind ik het wel super gaaf om anderen in contact te brengen met het geloof en te vertellen wat geloof voor mij betekent. De kerk gebruik ik dan in een praktische vorm, als gebouw, waar ik samen met andere (niet-)gelovigen samen kom om God te aanbidden, waar ik mijn ervaringen met anderen kan delen en waar ik nieuwe kracht vind om dit te blijven doen.

Jongeren hebben de toekomst, dat is een feit. Nogmaals, het is ontzettend gaaf om met jongeren te mogen werken bij bijvoorbeeld een jeugdvereniging of jeugddiensten zoals Lifeline. Ik hoop dat jongeren, maar ook volwassenen, geïnspireerd raken door wat ze meemaken en dat willen delen.

Ik hoop dat jongeren, maar ook volwassenen, geïnspireerd raken door wat ze meemaken en dat willen delen.

Het is schrijnend om te zien hoeveel mensen, hoe oud ze ook zijn, met dezelfde problemen kampen en niet de vrijheid ervaren van het leven. Jezus is voor ons gestorven, maar hoe gevangen zitten we wel niet in onze gedachten? We moeten zoveel, de druk is hoog en de diepgang is ver te zoeken. Niemand heeft een opleiding gevolgd om het leven dat je hebt op de juiste manier te doorlopen.

Daarom bieden wij met Lifeline een cursusaanbod van vier diensten per jaar aan, waar maatschappelijke thema’s worden behandeld en we benoemen hoe geloof daar een rol in speelt. Weet dat je niet alleen bent en dat iedereen in zijn of haar leven zoekend is naar de juiste manier van leven. Durf, stel je open en ervaar wat het geloof met je kan doen.

Wees de eerste die een reactie plaatst.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd bij je reactie.


Bekijk ook andere posts